Mše svaté:Bystřice p.H.: čtvrtek v 7:30Bílavsko:zítra v 16:00Loukov:pátek v 17:00Rusava:zítra v 17:30Vítonice:čtvrtek v 16:30

Pouť do Rajnochovic

Pouť do Rajnochovic
Zde klikněte pro maximální velikost zobrazení.
ne, 30. červenec 2017, 06:00 h

První písemná zmínka o kostelu sv.Anny v Podhradní Lhotě jako poutním místu je z 10. května 1736. Kdy začali poutníci z Bystřice chodit na pouť do Rajnochovic nevíme. Avšak poutní průvod ze slibu přicházel z Bystřice pod Hostýnem vždy v neděli po Rozeslání sv. apoštolů, jak píše v knize Poutní místa a milostivé obrazy z roku 1888 Karel Eichler. Další záznam o poutích z Bystřice do Podhradní Lhoty lze nalézt v Consignatio Processionum ex Decanatibus Parochii in Marchionatus Moravia existentibus annue Duci Solitarum z roku 1771.

Staré poutní cesty jsou již zrušeny a tak v nové době vyrážíme v 6:00 od kostela sv.Jiljí. U sochy sv.Anny a Panny Marie na Chvalčově se spojíme s poutníky z Chvalčova. Po modlitbě za úmysl pokračujeme přes Kozinec a úbočím Kelčského Javorníka, kolem kamenného domku a Zubříče do Podhradní Lhoty a Rajnochovic.  Pro ty, kteří nemohou jít pěšky je možnost použít vlak z Bystřice p.H. do Rajnochovic a pak autobus až ke kostelu v Rajnochovicích. Pouť je zakončena mší svatou v 10:30 za poutníky z Bystřice pod Hostýnem v kostele Narození Panny Marie a sv. Anny v Rajnochovicích. Zpět je možná doprava autobusem od Hotelu Polom.